“We hebben onze interne verandermanagers”, “Zoiets doen we helemaal intern”. Dit soort reacties horen we vaker wanneer we met mensen over ons werk praten. Verandering is echter vaak moeilijk en men slaagt er vaak niet in om de gewenste resultaten te bereiken wanneer deze intern wordt geleid.
Waarom is dat? Het zijn de verschillende zaken binnen een organisatie, zoals een bestaande cultuur, een bepaalde structuur en een vorm van leiderschap. Het implementeren van belangrijke veranderingen in een organisatie vereist “buy-in” en ondersteuning van belangrijke belanghebbenden, waaronder directie, managers, afdelingshoofden en zeker ook de werknemers. Er zijn geschreven en ongeschreven regels, en mensen hebben vaak nog zogenaamde verworven rechten, die het voor hen nog moeilijker maken om na te denken over verandering. Deze gevoelens gaan dwars door de hele organisatie heen. Hier hebben we al de eerste van de bronnen van verzet. Voeg daarbij karaktereigenschappen en ego’s van mensen die op sleutelposities zitten en je hebt genoeg mogelijkheden om het veranderingsproces te vertragen of te frustreren.
“Wie wil, zoekt naar mogelijkheden. Wie dat niet wil, zoekt een reden.”
Het leiden van een organisatieverandering van binnenuit kan om verschillende redenen een uitdaging zijn:
- Weerstand tegen verandering
Mensen zijn vaak resistent tegen verandering en dit kan vooral het geval zijn op de werkplek. Werknemers kunnen zich comfortabel voelen met de status quo en bang zijn dat een verandering hun routine kan verstoren of hun werkzekerheid in gevaar kan brengen. Daarom kan het moeilijk zijn om buy-in van collega’s te krijgen (je bent tenslotte een interne veranderleider) bij het voorstellen van een verandering, zelfs als het een verandering ten goede is. - Bestaande processen en cultuur
Op het moment dat een interne veranderleider de veranderingen wil gaan doorvoeren vanuit een organisatie, kan hij uitdagingen tegenkomen van bestaande processen en culturele normen. Gevestigde processen en culturele praktijken kunnen diepgeworteld zijn in de organisatie, waardoor het moeilijk is om zich ervan los te maken en nieuwe manieren om dingen te doen te implementeren. - Beperkt perspectief
Veranderleiders die al lang bij de organisatie werken, kunnen een gekleurd perspectief hebben op de activiteiten, cultuur en markt van het bedrijf. Dit kan het voor hen moeilijk maken om verbeterpunten te identificeren en effectieve oplossingen voor te stellen. - Gebrek aan autonomie
Veranderleiders die vanuit de organisatie een verandering proberen te stimuleren, kunnen worden beperkt door de rapportagestructuur, budgetbeperkingen en andere factoren. Dit kan een grote beperking zijn op het ondernemen van meer gedurfde acties en belangrijke veranderingen aan te brengen. - Politieke overwegingen
In veel gevallen hebben veranderleiders die vanuit een organisatieverandering proberen te stimuleren, te maken met politieke overwegingen, zoals weerstand van andere afdelingen of belanghebbenden die bang zijn invloed of middelen te verliezen. - Hiërarchische structuur
Altijd kom je ook in de top uit om te veranderen. Als interne veranderleider kun je onmogelijk je leidinggevende, zijn leidinggevenden of zelfs “die” daarboven (in het Duits heet dat dan de “chef-chef-chef”) verplichten om nu zelf ook te veranderen. Ik weet het “buy-in” en masseren, maar een werkelijk punt maken en doorpakken kun je niet vanwege de hiërarchie.
Over het algemeen is het erg lastig, zo niet onmogelijk, om een echte organisatieverandering succesvol van binnenuit te leiden. Er zijn tal van factoren die vooruitgang kunnen belemmeren, van interne politiek tot weerstand tegen verandering. Met de juiste aanpak is het echter mogelijk om deze uitdagingen te overwinnen en zinvolle verandering te stimuleren. En de beste manier om het te doen? Door een externe specialist in de arm te nemen.
Natuurlijk zitten er in de organisatie heel capabele mensen. Maar wanneer je ergens midden in staat, is het vaak moeilijk om een goed beeld te krijgen. Verder ben je zelf onderdeel van het geheel waardoor je waarschijnlijk te veel voorkennis hebt. Los van het feit dat machtsverhoudingen absoluut een verandering tegenwerken. Bewust maar vaak ook onbewust. Daarom is onvermijdelijk dat een externe specialist de enige juiste oplossing is. Op die manier kom je sneller en met goed begeleiding vooruit. En kun je zo het ware potentieel van de organisatie ontsluiten.
Een externe specialist kijkt met een frisse blik naar de organisatie en de situatie. Hij neemt je als het ware mee naar buiten om zo samen naar de organisatie te kijken. Onbevooroordeeld en objectief. Wanneer wij dit doen met klanten ontdekken we samen de blinde vlekken, de routines, de patronen. Wij zorgen voor overzichten, nieuwe inzichten en vooral goede uitzichten!
Als externe specialisten kijken wij met een objectieve blik
Met elkaar kunnen we de eerste verbeterpunten identificeren door met een frisse en objectieve blik naar de organisatie te kijken. Als externe specialisten brengen wij nieuwe perspectieven, vrij van interne politiek of persoonlijke relaties. Wij richten ons puur op het belang van de organisatie. Door zonder emotionele banden of vooringenomenheid de situatie te analyseren, zijn wij in staat om moeilijke beslissingen te nemen die intern wellicht moeilijk bespreekbaar zijn. Onze adviezen zijn feitelijk, gebaseerd op data en gericht op duurzame verbetering.
Voordelen:
- Onafhankelijke analyse, zonder interne belangenconflicten.
- Adviezen uitsluitend gericht op het beste voor de organisatie.
- Vermogen om moeilijke beslissingen zonder emotionele invloed te nemen.
- Verbeterpunten op basis van objectieve data en expertise.
Als externe specialisten brengen wij best practices en nieuwe invloeden
Wij brengen niet alleen een objectieve blik, maar ook inzichten en best practices uit andere organisaties en sectoren. Wat elders goed werkt, kan vaak met een frisse aanpak jullie processen versterken en innovatie aanmoedigen. Door nieuwe invloeden binnen te brengen, helpen we jullie om vastgeroeste patronen te doorbreken en te profiteren van bewezen methoden die buiten de eigen organisatie ontwikkeld zijn. Zo creëren we samen een werkomgeving waarin leren en verbeteren centraal staan.
Voordelen:
- Toegang tot best practices en inzichten uit andere organisaties.
- Innovatie door toepassing van succesvolle methoden van buitenaf.
- Mogelijkheid om vastgeroeste patronen te doorbreken.
- Leren van wat bij anderen goed werkt en dit toepassen in eigen processen.
“Een extra voordeel is dat een externe specialist geen historie heeft bij de organisatie.”
Waarom een externe blik van grote waarde is
Als externe specialisten komen wij zonder vooroordelen binnen en hebben we geen geschiedenis met de organisatie. Dit geeft ons de mogelijkheid om scherp en objectief te kijken naar zowel de situatie als de mensen, wat essentieel is om een eerlijke beoordeling te geven van sterke punten, verbeterpunten en risico’s. Vanuit deze analyse kunnen we samen tot goed onderbouwde beslissingen komen die leiden tot een betekenisvolle en succesvolle verandering.
Elke verandering brengt risico’s met zich mee, maar door samen te werken met een externe adviseur beperk je deze aanzienlijk. Wij brengen expertise mee, ontwikkeld door ervaringen bij diverse organisaties, wat betekent dat veelvoorkomende valkuilen vermeden worden en resultaten sneller zichtbaar zijn. Bovendien voelen we ons als adviseur medeverantwoordelijk voor het slagen van het traject. Onze “vreemde ogen” stimuleren, houden het veranderinitiatief levend, en zorgen ervoor dat er concrete vooruitgang wordt geboekt.
“Zie ons gerust als betrokken buitenstaanders.”
Waarom genoegen nemen met interne beperkingen en blinde vlekken, als je ook een specialist kunt inschakelen die een objectief perspectief, risicovermindering, vakkennis en daadkrachtige ondersteuning biedt? Ben je klaar voor een verandering die écht impact maakt?
Onze strategische sessies kunnen jou en je team helpen om de juiste koers te bepalen en duurzame oplossingen te vinden. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te ontdekken over ons 9 Building Blocks for Connection-model en hoe wij jullie organisatie kunnen ondersteunen in jullie transformatieproces.
Fijne dag!
Edwin
Stap met mij in de wereld van anders kijken, jouw gids naar een toekomst van succesvol samenwerken, leidinggeven en veranderen. Als fervent waarnemer van het grotere geheel, onthul ik de verborgen patronen en verbanden die anderen misschien over het hoofd zien. Essentieel bij het kijken naar mensen en cultuur.
Mijn kracht ligt niet alleen in het herkennen van kansen, maar ook in het vermogen om vooruit te denken, om jou en je team een stap voor te laten zijn in elke situatie. Ik ben geen passieve toeschouwer; ik ben de katalysator die actie omzet in impact.
Tijdens mijn, vaak interactieve, presentaties deel ik niet alleen inzichten over samenwerken, leidinggeven en verandering, maar bied ik ook concrete strategieën om zodat jij jouw doelen kan realiseren. Door middel van praktijkvoorbeelden illustreer ik hoe je perspectief kunt verschuiven en effectieve verandering kunt bewerkstelligen.
Kijk ook gerust bij mijn key notes en white papers zij geven een indruk over de onderwerpen waarover ik spreek. En nee, dit zijn geen transcripts van de key notes. 😉
Buiten mijn passie voor management en leiderschap, kun je mij vinden op de judomat, waar ik mijn geest scherp houd en mijn kracht opbouw. Na afloop van een intensieve training geniet ik graag van een speciaal biertje in goed gezelschap, terwijl ik de avonturen deel die ik beleef met mijn geliefde metgezel, Roos.
Deel dit bericht
Deel dit bericht