Een week vol smaak (en inzicht)
Ik hoor hem zingen. In de keuken. Onze middelste is helemaal in zijn element zodra er pannen op het vuur staan. Hij kookt als hij zich verveelt, experimenteert met smaken en verrast ons graag. Zijn idee? Een eigen ‘Komen Eten’-week. Voor wie het niet kent: vier mensen koken voor elkaar, krijgen punten voor sfeer én kookkunsten en aan het eind is er een winnaar. Bij ons schoof het hele gezin aan. Wat begon als een grapje, werd een gouden week. Eten verbindt. Niemand keek op z’n telefoon, niemand had haast. Omdat we het hadden gepland en omdat we het belangrijk vonden. Samen aan tafel, met aandacht voor elkaar. Maar stel dat we het niet hadden voorbereid? Dat je ineens iets op tafel moest zetten met wat er toevallig nog in de koelkast ligt. Ga je dan naar de winkel? Bestel je iets? Of kijk je wat je nog wél kunt maken?
Maak die vertaalslag eens naar je team of organisatie. Natuurlijk: als je iets nieuws mag bouwen, kies je het liefst je eigen ingrediënten. Maar de realiteit is vaker anders. Je hebt mensen in huis. Elk met hun eigen talenten, achtergrond en smaak. Wat kun je daarmee maken dat niet alleen voedt, maar ook verrast? Mijn ‘menu vol liefde’ met huisgemaakte tedergevulde deegkussentjes, gehaktbrood en zoete zonde, viel goed in de smaak. Maar ik won de week niet. Die eer ging naar onze jongste. Zij koos voor vertrouwde gerechten, maar scoorde maximaal op sfeer. Menukaart erbij, tafel mooi gedekt, een quiz na afloop. Haar aanpak werkte: iedereen voelde zich gezien én vermaakt. In 2026 staat de volgende editie al gepland. Omdat we proeven hoe goed het doet als je met aandacht kiest wat je maakt: met wat je al in huis hebt. Misschien iets om dit najaar ook eens over na te denken: welk recept past bij jouw team? En hoe zorg je dat het smaakt naar meer?
Meer inspiratie