When life gives you olives…

De feestdagen zijn weer achter de rug. We genoten van quality time met gezin, familie en vrienden. Zonder uitgebreide maaltijden, maar relaxed met een hapje en een drankje. Geen gekke nieuwe recepten, maar bekende toppers. Meer moet dat niet zijn voor mij. Aan het eind van de dagen keken we terug op een heerlijke tijd en…de olijven die onaangebroken in de koelkast wachtten tot ze geserveerd zouden worden. 🙈
Wat zou jij doen met die olijven? Misschien een gekke vraag, maar je kunt er van alles op antwoorden. Gooi je ze weg? Eet je ze op bij de borrel? Verwerk je ze in een gerecht? En kijk je dan wat je in huis hebt, of koop je er nieuwe ingrediënten bij? Ik koos ervoor om een olijvenbrood te maken. Want water, bloem, gist, olijfolie, gedroogde kruiden en een beetje zout zijn bij ons altijd wel in huis.
“De kunst is om te focussen op de kwaliteiten die jullie als team in huis hebben en wat je daarvan kúnt maken”.
Image
Maak deze vergelijking nu eens met je team. Natuurlijk, als je van scratch af aan iets mag opbouwen, selecteer je precies die mensen (ingrediënten) die nodig zijn voor een topteam (gerecht). Maar in de praktijk werkt het vaak niet zo. Je hebt vaak al mensen op bepaalde plekken zitten. En dat is helemaal niet erg. Kijk maar naar het olijvenbrood. De kunst is om te focussen op de kwaliteiten die jullie als team in huis hebben en wat je daarvan kúnt maken.
Hoe doen jullie dat? Doen jullie dat? Of zien jullie te veel beren op de weg? Geef eens antwoord op de vragen: Welke prestatie hebben jullie met het team neergezet waar je heel trots op bent? Welke rol had jij daarbij? En hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat jullie meer van dit soort prestaties leveren? Prestaties waarmee je jullie zelf, maar ook anderen verrassen en jullie hippocampus een boost geven!
Want het is die hippocampus die een heel belangrijke rol speelt in de verbinding met anderen. Ik vind het leuk om die te prikkelen. Privé, maar zeker ook zakelijk. Niet voor niets hebben we ‘verrast’ als 1 van onze 3 kernwaarden gekozen. Wil jij ook verrassen, maar weet je niet goed hoe? Check dan onze kennisbank eens. Je vindt er alleen niet het recept van het olijvenbrood, maar als je me mailt, stuur ik het je graag toe! 🫒
Image
Andere artikelen over dit onderwerp

  • Als externe specialisten komen
  • wij zonder vooroordelen binnen
  • en hebben we geen geschiedenis met de organisatie.
  • Dit geeft ons de mogelijkheid om scherp en objectief


Meer columns